HISTORIE

Femma van Santen, geboren 20 maart 1975, heeft haar eerste paarden-ervaring opgedaan bij haar opa Klaas van Santen. Als meisje van 8 jaar mocht zij de grote Ierse Hunter Woodland uitstappen vanuit het bos richting de stal aan de rand van De Treek in Leusden. Op deze plek woont haar opa nog steeds en is er tot op 85-jarige leeftijd actief geweest in de paardensport. Het logo van VS Arabians is afgeleid van een zegelring die is gedragen door Klaas van Santen als jongen en is gemaakt door zijn vader.

Na jaren lang ook op maneges gereden te hebben kwam Femma in 1993 in aanraking met de draf-sport en heeft zij in 1995 haar amatrice-diploma gehaald. Over de verzorging en training heeft zij erg veel geleerd bij Wim Hauber op stal. Hier werden dagelijks de dravers getraind. Paardrijden en het goed omgaan met paarden heeft Femma geleerd van de beste leraar; het paard zelf! Dit was de zogenaamde levensgevaarlijke merrie Hella Victory. Na veel intensieve en spannende momenten met deze ijzersterke merrie kwam er het moment van besef wat het eigenlijk is om samen te werken met een paard. Deze leerzame ervaringen zijn nog steeds van invloed op de dagelijkse omgang met de paarden bij VS Arabians.

Het was in 1996 dat Femma tussen de draverijen door op de grasbaan in Emmeloord een Arabieren-ren zag. Deze prachtige paarden met opvallend droog beenwerk, snelheid en lichtvoetige bewegingen hebben die dag veel indruk gemaakt. In 1997 werd de eerste Arabisch halfbloed gekocht van de familie Beekman uit Groningen. Dit was Mandy en zij is nog steeds prominent aanwezig in de stallen als succesvolle fokmerrie bekroond met het PREFERENT predikaat bij het NRPS. Vanaf 1998 hebben veel verschillende rassen (o.a. Hannoveraner, Trakhener, KWPN, NRPS, Anglo-Arabier, New Forest , Welsh) in de stallen gestaan, voornamelijk in opfok en om aangereden te worden. In 2001 kwamen de eerste Arabisch Volbloed paarden en hebben we zorgvuldig een kwaliteitsvolle merriebasis opgezet.

Inmiddels zijn er gezonde en goed bewegende veulens geboren die zeer goede resulaten hebben behaald op keuringen, worden getraind voor de endurance en westernsport en staan er sinds 2006 twee goedgekeurde kampioenshengsten op stal.